03.12.2015

Över 9000 skolelever jagar värmeljushållareAnmälningstiden för värmeljusjakten gick ut i november och 486 klasser har anmält sig. Totalt 9 379 elever runt om i Finland samlar värmeljushållare till slutet av januari. Jakten ordnas av 13 olika arrangörer.

Värmeljusjakten är en lekfull tävling där eleverna samlar värmeljushållare av metall. Syftet är att aktivera skoleleverna att tänka över sina konsumtions- och sorteringsvanor. Jakten uppmärksammar också hushållens materialåtervinning. Värmeljushållare av aluminium är trots sin ringa storlek ett värdefullt återvinningsmaterial för metallindustrin. Meningen är inte att öka konsumtionen av värmeljus utan snarare att uppmuntra eleverna att vara kreativa och skapa nätverk i jakten efter använda värmeljushållare.

Jaktens resultat publiceras fredagen den 5.2.2015 kl. 10. Den insamlade mängden värmeljushållare delas med antalet elever i klassen. Vinnare är den klass som samlar in flest värmeljushållare per elev.  Arrangörerna har olika priser åt vinnarna. Priset kan var t.ex. en penninggåva till klassresekassan, en upplevelse eller något föremål. Alla elever som deltagit i värmeljusjakten belönas med en liten jaktgåva.